Sunday, 5 June 2011

xxx

photo by fixinchevys for DCMU
Collars are big once again. Mine is from a long long time ago, think spring 2008, think Kirsten Dunst. Yes, it is from that Miu Miu show! I found it in the Paris store on Rue St Honoré, it came in a beautiful box, like all collars should.

Kako sem začela delati na Elle, je kratka zgodba o prstanu Lare Bohinc (ki so jo takrat prvi pri nas prodajali v Zlatarni Celje na Nazorjevi) in namigu, da me bolj kot biti v prvi številki zanima biti v vsaki. Prvi objavljeni članek je bil intervju, tu pa je moj čisto prvi, ki nikoli ni bil stiskan na glossy papirju in ki mi je vzel mojo modno nedolžnost. Po njem sem postala fufica, naslov je 'Silikonsko otroštvo', leto 2005.
"Arigato, Tokio. Popkultura črpa nafto na Japonskem. Za privlačnost je morda krivo sobivanje kiča in askeze. Vedno znova nas fascinira hoja po ulici z Ludvikom XIV. na desni in protestantskim duhovnikom na levi. Kot turist imaš dve možnosti: ali se predaš anonimni mavrici ali anonimni sivini.
Izgubljena v prevodu Scarlett Johansson Tokio preživi v baru enega izmed členov uniformirane verige hotelov, kjer ji družbo v viskiju in dolgčasu dela ostareli Bill Murray. Dvajsetletnico bi bolj kot hotel zamoril le še Harajuku, teenagerski predel Tokia. Kot Alica v čudežni deželi se tam počuti Gwen Stefani, najstnica pri petintridesetih ali, kot si pravi sama, Harajuku Girl.
Njun odnos do Tokia je njun odnos do sebe. S svojo podobo se obe potegujeta za laskavi naslov »Reinkarnacija Marilyn Monroe«. Scarlett ji tako zelo sledi v konzervativnem stasu in garderobi, da občasno zadiši po imitatorkah iz Las Vegasa. Na velikem platnu bo zato nekoč morala zašepetati "Happy birthday Mister President". Gwen je Marilyn preoblekla v 21. stoletje, se ji poklonila s platinastimi lasmi iz stekleničke in rdečo šminko (v njeni izvedbi MAC-ova Ruby Woo), a jo hkrati izkoristila za otroško oziroma otročjo igro. Gwen Stefani je MM z A košarico.
Majhnost njenih prsi je izkoristila za alibi, da je lahko večna deklica. »Na svetu so važnejše stvari od otroštva,« pravi Kafka, morda, a ni je zabavnejše. Sindrom punčke pri tridesetih je do zavidanja razvila prav v daljno-bližnjem Harajukuju in solo prvenec Love.Angel.Music.Baby. posvetila tamkajšnjim šolarkam. Osupnila naj bi jo predvsem njihova moda, toda ali ne gre bolj za to, da je tam končno našla deželo večne adolescence. Japonke ne glede na leta izgledajo mladoletne. Skrivnost poganja prav v njihovih jedrih popkih, ki se nikoli ne razcvetijo. Nič ni bolj kinki od hihitajočih azijskih porednic v šolskih krilcih, razen njihove domine, ki se vsakič, ko ugotovi, da niso le del njene fantazije, nedolžno zmede. Beigbeder jo je dešifriral v 99 francs: »Vse, kar si želi, sta denar in slava, toda pretvarja se, da je naivna. To počnejo vse novodobne deklice: stojijo tam z napol odprtimi usti in velikimi bolščečimi očmi, kot Twiggy; višek brezobzirne ambicije je ta trenutek hliniti nedolžnost.« Izgubo nedolžnosti na zadnjem sedežu hlini prav v komadu, katerega naslov opiše, kar nas čaka na albumu: Bubble pop electric.
Vse seksualne asociacije, s katerimi nas izziva, so ilegalne, zato ne moremo kaj, da se ne bi počutili perverzno že s tem, ko jo okličemo za seks simbol. Če bi imela prsi, bi svoj videz potencirala do vulgarnosti in tako bi točno vedeli, kaj nam je z njo početi. S tem ko je zgoraj brez, potrka na občo pedofilsko vest in nas pusti nepotešene, kar pomeni, da se bomo vračali po še. Po vedno udrt XS bikini, po zobni aparat na otvoritev Diorjeve modne revije, po silikonsko otroštvo.
V The Aviator večni fant Leonardo DiCaprio kot režiser Howard Hughes stopi na rdečo preprogo z zvezdo filma Hell's Angels Jean Harlow. Zaradi uremije za vselej ujeto v svojih črno-belih 26 let jo za nekaj bliskavic upodobi poročena gospodična Stefani. Preblisk cene, ki jo plačaš, če hočeš biti le dekle do konca in naprej. "I'm Just a Girl, that's all that you let me be!" je v prvem hitu zasedbe No Doubt z bulerji cepetala Gwen, dokler ni ugotovila, da si biti dekle mora dovoliti sama. Just do it Just a Girl!"

4 comments:

 1. Če ni kršen kakšen copyright, sem si dovolil iz ob zid pritisnjene, besno kljubovalne poze narediti nekaj bolj umirjenega, poletno čistega. Če je pa povejte, da zbrišem...

  http://img818.imageshack.us/img818/1816/ursajerkici1200.jpg

  :)

  ReplyDelete
 2. U, vau, še bradavičke ste mi lepo prekrili. Videti sem zelo Cosmo, hvala! Hm, ha, zakaj pa ste anonymous? Rada vem, kdo tako lepo šari po meni :)

  ReplyDelete
 3. He he, niplčki so bili kolateralna škoda pri povečevanju kontrasta. Pa saj je bil tako ali tako moj namen zgolj prikaz variante. Z nekaj potezami, v grobem poudariti in skriti – kar pač je potrebno, da je pri opazovalcu dosežen učinek, katerega je fotka zaradi virtualne nemosti sicer oropana.

  Anonimous... aja, pa res. Zgleda, da nisem dobro pogledal okenčka za vpis

  ReplyDelete